Ramona van den Arend

Hoi!

Ik ben Ramona van den Arend en ben wijkverpleegkundige in team Ede Zuid.

Zoals je ziet fiets ik het liefst door de wijk. Zo ben ik sneller bij de cliënten én zichtbaar in de buurt. Zichtbaarheid is een steeds belangrijker onderdeel van ons werk omdat we toegankelijk willen zijn voor mensen die niet goed weten waar ze met een hulpvraag kunnen aankloppen.

Jaap en Bas

Vandaag op deze warme dag help ik Jaap in- en uit bed voor zijn rustmoment 's middags. Zo behoudt hij zijn energie tot in de avond en kan ook zijn partner even iets voor zichzelf doen.
We hebben dit jarenlang arm aan arm lopend gekund, maar tegenwoordig gebruiken we 'Bas', de actieve lift (vraag me niet waarom liften in de zorg zulke namen hebben). Doordat we Jaap met partner heel lang geholpen hebben met lopen en actieve transfers, ben ik ervan overtuigd dat hij mede daarom nog lang mobiel is gebleven. Jaap is heel dankbaar voor Buurtzorg en had graag bij de cliëntenraad een steentje bij willen dragen, maar daar heeft hij de energie niet meer voor. Nu helpt Jaap ons door zich beschikbaar te stellen voor film en fotografie.

6

Spijkers met koppen

Eens in de twee weken heeft ons team een vergadering. De ene keer evalueren we cliëntenzorg, een andere keer handelen we met name teamafspraken af. Denk aan planning, rooster, zorginhoudelijke discussies, berichtgeving die afgehandeld moet worden, leertrajecten voor leerlingen, sollicitaties en aanmeldingen van nieuwe cliënten. We slaan dan echt spijkers met koppen. Buurtzorg heeft zelfsturende teams, dus iedereen heeft zijn eigen teamrol, expertise, valkuilen en kwaliteiten. Er komt geen manager aan te pas en we handelen zelf alles af. Mochten we ergens niet uitkomen, dan kunnen we altijd nog de regiocoach om advies vragen. Het boekje 'zelfsturende teams in de praktijk' van Astrid Vermeer en Ben Wenting is trouwens een aanrader als je meer wil weten over hoe zo'n team functioneert. Wat ik heb geleerd in de jaren hier, is nooit mijn eigen verwachtingen op te leggen aan een ander.

Soepele lijntjes

Even gauw een maaltijd in het ziekenhuis gekocht. Sóms zijn de werkdagen hectisch. Flexibel zijn is een handige eigenschap in de wijk om onverwachte situaties aan te kunnen. Te veel hooi op je vork nemen is een valkuil. Dit zijn ook aandachtspunten die teamleden met elkaar bespreken. Voelt iedereen zich in balans?
Ik ben in het ziekenhuis omdat ik zojuist een pomp die we in de wijk gebruiken, heb aangekoppeld bij een patiënt die naar huis komt. De ziekenhuispomp is afgekoppeld door de afdelingsverpleegkundige. Samen hebben we een warme overdracht kunnen realiseren; even face to face de patiënt, familie en de afdelingsverpleegkundige kunnen spreken, medicatie gecontroleerd en een dubbelcheck gedaan met het instellen van de pomp. Vanavond kom ik de patiënt weer opzoeken om alle medicatie juist uit te zetten. Onze verpleegkundig specialist palliatieve zorg in opleiding was al nauw betrokken bij deze casus, waardoor je samen net iets meer kwaliteit kan bieden. Communicatie via Siilo zorgt voor hele korte lijntjes in een veilige omgeving.

7

Groeten uit de bieb

Hier ben ik bij de bibliotheek in onze wijk. De bieb heeft een ontmoetingsplek voor buurtbewoners waarbij inwoners op vrijdagavond samen een 3-gangenmaaltijd klaar kunnen maken en nuttigen voor een klein bedrag. Op donderdagochtend komen er mensen samen koffie drinken. Wat doe ik hier vraag je je misschien af? Ons team probeert tegenwoordig meer te zoeken naar mogelijkheden om mensen te laten aansluiten bij zinvolle bestaande voorzieningen. Denk aan mensen waarvan je merkt dat de sociale kring kleiner wordt. Dit soort burgerinitiatieven zorgt ervoor dat mensen weer in contact met elkaar komen en nieuwe mensen leren kennen. Als wijkverpleegkundige of -ziekenverzorgende kun je met je sociale kaart in je achterhoofd soms aanvoelen wat iemand nodig heeft. Door zelf mee te gaan kan zo'n bezoek drempelverlagend zijn. Cliënten komen weer terug met belevenissen, nieuwtjes, een volle buik en soms ook nieuwe mantelzorgers in hun kring. Zo zijn er talloze voorbeelden van wijkgerichte preventie; verdiep je eens in je buurt! Groeten van Henk, Gert, Bert, Jan en het muzikale stel Di-Jo-duo.

Voelsprieten

In de zorg werk je vaak multidisciplinair. Dat wil zeggen dat we samenwerken met verschillende professionals. In de wijk werken we veel samen met huisartsen, praktijkondersteuners, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, diëtisten, soms specialisten, logopedisten, huishoudelijke hulp, mantelzorgondersteuners, gespecialiseerde verpleegkundigen, zorgbemiddelingen van verpleeghuizen, etc. (!) Niet iedereen heeft alles nodig en niet altijd is er overleg met alle partijen nodig. Door ervaring, hulpvraag, voorkeuren en zelfgekweekte voelsprieten weet je in de wijk aan welke disciplines je cliënt wat heeft.
Gert, op deze foto, heeft bijvoorbeeld veel aan Douwe Dijkstra. Douwe is geriatrisch fysiotherpeut in Zuiderzorg en neemt -net als ik- deel aan ParkinsonNet. ParkinsonNet is een multidisciplaire groep zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson(-ismen). De lijntjes zijn ook hier weer kort. Siilo is een veelgebruikt makkelijk medium en Gert voelt zich met ons, gesteund en gehoord. Douwe en ik treffen elkaar regelmatig bij dezelfde cliënten wat prettig werkt. Hetzelfde geldt dus voor de overige disciplines. We vormen samen een sterk netwerk.

15

Koffie?

Ik sluit mijn werkweek af met een foto van een kop koffie bij Gert. 'Eerst buurten, dan zorgen' is een bekend motto van Buurtzorg. We drinken dan ook vaak een kop koffie bij de mensen thuis. Zo leer je elkaar kennen, vertrouwen en vragen we altijd vrij snel het sociale en professionele netwerk na van de cliënt. Deze kop koffie staat dan ook symbool voor de verbinding. Onnodig handelen wordt daarmee voorkomen en het netwerk versterken is een belangrijk onderdeel van ons werk. Bovendien houdt de cliënt daardoor zo lang mogelijk de regie over zijn of haar leven. Wij ondersteunen alleen waar nodig is en kijken altijd met onze 'zorgblik' naar de cliënt en diens hele systeem om terugval te voorkomen.

Ik hoop dat ik jullie een aardige indruk heb gegeven van het werken in de wijkverpleging.

Scroll naar boven